Kenia voor beginners - alles wat je wilt en zou moeten weten over het indrukwekkende land Kenia

Kenia | vakantie | plaatsen | natuurparken & bezienswaardigheden | weer & klimaat | handig om te weten | links

Kenia weer & klimaat

Kenia telkt een grote variatie aan klimaatsoorten. De hoogteverschillen in het land en de invloed van de Indische Oceaan zorgen ervoor dat het klimaat van streek tot streek verschilt. Door de ligging rond de evenaar overheersen warme en tropische klimaattypes. In het zuidwesten van Kenia, waar het land grenst aan het Victoriameer, zie je overwegend de tropische klimaattypes terug. Een groot deel hier heeft een tropisch regenwoudklimaat. Sommige stukken hebben een tropisch moessonklimaat. Een groot deel van Kenia heeft een steppeklimaat, een warm woestijnklimaat of een tropisch savanneklimaat. De verschillen worden veroorzaakt door de variaties in neerslag en temperatuur. Op hoogvlaktes liggen de temperaturen gemiddeld lager. Op de Masai-steppe komt het klimaat meer overeen met gematigde klimaattypes.

Kenia bezienswaardigheden

Stel je gaat een reis naar Kenia maken, welke plekken en bezienswaardigheden in Kenia moet je dan gaan bezoeken?
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de meest belangrijke en interessante hotspots van Kenia op een rijtje gezet:
Kenia bezienswaardigheden top 10

Seizoenen

Kenia kent geen winter of zomer. Wel kent het land seizoenen die vooral bepaald worden door de hoeveelheid neerslag die er per maand valt. Veel gebieden in Kenia kennen n of twee periodes met een (soms aanzienlijke) kans op neerslag. Ook zijn er gebieden waar seizoensafhankelijke variaties in de temperaturen voorkomen. Dit zie je vooral in de delen van Kenia die landinwaarts liggen. Aan de kust is de temperatuur gedurende het hele jaar redelijk constant.

Verschillende gebieden

Je kunt Kenia grofweg in een vijftal gebieden indelen die ieder hun eigen kenmerken hebben wat betreft het weer en klimaat. Onderstaande informatie is een grove indicatie van hoe het weer is. Ligging, hoogte en de aanwezigheid van grote waterpartijen kunnen het weer erg benvloeden, waardoor er binnen deze verschillende gebieden ook weer verschillen voorkomen. In Kenia komen dan ook een aantal microklimaten voor die alleen voor een bepaald stukje van het land gelden. Een fraai voorbeeld is de Grote Riftvallei, ook wel de Grote Slenk genoemd. Deze enorme vallei (ruim zesduizend kilometer lang) loopt van noord naar zuid dwars door Kenia heen en zorgt ervoor dat er rond en in de vallei grote verschillen in het klimaat kunnen ontstaan. Het land wordt als het ware in twee delen opgedeeld. De vallei is ontstaan door het uit elkaar schuiven van twee tektonische platen. Dat proces duurt voort, waardoor deskundigen verwachten dat uiteindelijk, ergens over miljoenen jaren, Oost-Afrika zich af zal scheiden van het continent en dus een groot eiland zal vormen.

Het noorden van Kenia
Het noordelijke deel van het land is het warmste en het droogte. De gemiddelde maximumtemperaturen liggen hier gedurende vrijwel het hele jaar boven de dertig graden en ook 's nachts koelt het niet serieus af. Reken op gemiddelde minimumtemperaturen van ongeveer 22 tot 26 graden Celsius. Dat zijn voor gebieden die niet direct aan de kust liggen opvallend hoge waardes. Het noorden van Kenia is vrij droog. Hoewel er ook hier wel sprake is van een periode met wat meer neerslag in april en mei, is dit vrijwel overal onvoldoende om de enorme droogte op te heffen. Op veel plekken valt er per jaar niet meer dan tweehonderd millimeter regen. In extreem droge jaren wordt de honderd millimeter niet eens gehaald, wat dan desastreuze gevolgen kan hebben voor de lokale voedselvoorziening.

Het kustgebied
In het zuidoosten van Kenia grenst het land aan de Indische Oceaan. Het klimaat is langs de kust tropisch te noemen, maar is ook enigszins gematigd dankzij de nabijheid van de oceaan. De temperaturen liggen daardoor vooral rond waardes die wij vaak als aangenaam ervaren voor een strandvakantie: tussen de 27 en 33 graden overdag en nachttemperaturen die zelden onder de twintig graden duiken. Opvallend voor het kustgebied is dat het neerslagpatroon afwijkt van veel andere plekken in Kenia. Aan de kust heb je een regentijd die van april tot en met juni duurt. Gedurende de rest van het jaar valt de hoeveelheid regen per maand hartstikke mee. In de populaire badplaats Diani Beach zijn de maanden januari en februari het droogst. Hierdoor is dit stukje Kenia een ideale bestemming om een winterzonvakantie te vieren. Overdag is het dan 32-33 graden Celsius, neerslag valt er amper, de zon schijnt dan uitbundig en het zeewater heeft een zeer aangename temperatuur van rond de 28 graden Celsius.

Het centrale bergland
Het koelste gebied van Kenia is het centrale bergland. Door de hoogte liggen de temperaturen hier een stukje lager dan elders in Kenia. Ook is de kans op bewolking groter. Zo is Nairobi geregeld gehuld in nevel en is de temperatuur er door de ligging op 1661 meter boven zeeniveau enigszins getemperd. Op de hogere bergtoppen, bijvoorbeeld op Mount Kenya, is er zelfs sprake van eeuwige sneeuw. De meeste steden en interessante natuurgebieden in het centrale berglandschap van Kenia zijn niet zo koud. Veel plekken liggen op ene hoogte van ergens tussen de 1500 en 2000 meter, wat zorgt voor een jaarlijks gemiddelde maximumtemperatuur van ongeveer 23 tot 26 graden Celsius.

De zuidoostelijke savannen
De savannegebieden in het zuiden en zuidoosten van Kenia zijn wat droger dan veel andere plekken in het land. Het natte seizoen is duidelijk wat gematigder en in het droge seizoen zie je dat de natuur wat sneller transformeert van groen naar geel dan in de meer westelijk gelegen gebieden. De temperatuur ligt veelal rond de waardes die normaal zijn voor tropische regio's. Overdag is het vaak ergens tussen de 26 en 32 graden terwijl het kwik na zonsondergang daalt naar ongeveer 18 tot 24 graden Celsius. Dit is vooral afhankelijk van het seizoen. Door een hogere ligging kan de temperatuur wat koeler uitvallen, wat je als bezoeker vooral merkt aan de relatief frisse ochtend waar je aan het begin van de dag mee te maken kunt krijgen.

Het westen van Kenia
Het westelijke gebied van Kenia, en dan specifiek de hoek rond het Victoriameer, heeft een tropisch regenwoudklimaat. Dit is het daardoor het meest vruchtbare gebied van Kenia en daardoor de plek waar veel groente- en fruitsoorten geteeld worden die je ook bij ons in de schappen van de supermarkten aan kunt treffen. In dit gebied is er het hele jaar door sprake van aanzienlijke regenval, waarbij er wel maanden zijn waarin het droger is, maar waarbij echte droogte amper voorkomt. De temperatuur is gematigd tropisch. Dat betekent dat het kwik in de middag vaak een maximum bereikt van ongeveer 27 tot 30 graden Celsius en dat de minimumtemperaturen vaak net onder de twintig graden Celsius uitkomen. Er kan in de nattere maanden wel sprake zijn van een hogere relatieve luchtvochtigheid waardoor het wat klam aan kan voelen.

Natuurlijke bedreigingen

Kenia ligt buiten de zone waar orkanen voorkomen. Je hoeft in Kenia daarom geen rekening te houden met een orkaanseizoen. Klimaatgerelateerde natuurrampen die wel voor kunnen komen zijn extreme droogte, maar aan de andere kant ook juist weer overstromingen tijdens het regenseizoen. Tijdens momenten van zware regenval kan de grond dit vaak niet zo goed verwerken, waardoor overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen voor kunnen komen.

Het heeft niets met het klimaat te maken, maar voor de volledigheid melden we het hier wel: Kenia telt ruim twintig vulkanen, waarvan de meeste dood of slapend zijn. De kans op een vulkaanuitbarsting is aanwezig, doch niet enorm groot.

Klimaatstatistieken

Het klimaat in Kenia varieert van streek tot streek. Je ziet duidelijke verschillen in temperaturen,  neerslaghoeveelheden en de periodes waarin het droger of juist natter is. Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over verschillende bestemmingen in Kenia. Daar kun je per stad, streek of natuurpark de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt. Hieronder hebben we een aantal populaire bestemmingen in Kenia eruit gepikt en daar de klimaatgegevens van gepubliceerd.

Klimaattabel Masai Mara Nationaal Reservaat

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 27 C 12 C 9 13 94 mm n.v.t.
februari 28 C 12 C 9 14 98 mm n.v.t.
maart 27 C 12 C 8 17 145 mm n.v.t.
april 26 C 13 C 7 23 208 mm n.v.t.
mei 25 C 13 C 7 19 155 mm n.v.t.
juni 25 C 12 C 8 12 92 mm n.v.t.
juli 25 C 11 C 7 10 55 mm n.v.t.
augustus 25 C 11 C 7 12 81 mm n.v.t.
september 27 C 11 C 8 12 95 mm n.v.t.
oktober 27 C 12 C 8 14 102 mm n.v.t.
november 27 C 12 C 8 17 154 mm n.v.t.
december 27 C 12 C 8 15 114 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Klimaattabel Mombassa

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 32 C 23 C 9 7 29 mm 28 C
februari 32 C 23 C 9 5 17 mm 28 C
maart 32 C 24 C 9 10 58 mm 29 C
april 31 C 24 C 8 16 176 mm 29 C
mei 29 C 23 C 7 16 275 mm 28 C
juni 28 C 21 C 8 10 104 mm 27 C
juli 28 C 21 C 7 11 83 mm 26 C
augustus 28 C 21 C 8 10 64 mm 25 C
september 29 C 21 C 9 9 66 mm 26 C
oktober 30 C 22 C 9 9 89 mm 26 C
november 31 C 23 C 9 12 97 mm 28 C
december 31 C 23 C 9 11 64 mm 28 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Klimaattabel Nairobi

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 25 C 12 C 9 10 56 mm n.v.t.
februari 26 C 12 C 9 8 49 mm n.v.t.
maart 26 C 13 C 8 13 91 mm n.v.t.
april 24 C 14 C 7 22 244 mm n.v.t.
mei 23 C 13 C 6 19 185 mm n.v.t.
juni 22 C 11 C 5 7 42 mm n.v.t.
juli 21 C 10 C 4 7 22 mm n.v.t.
augustus 21 C 10 C 4 7 27 mm n.v.t.
september 24 C 11 C 6 5 29 mm n.v.t.
oktober 25 C 13 C 7 9 67 mm n.v.t.
november 23 C 13 C 7 21 151 mm n.v.t.
december 24 C 13 C 8 12 99 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Klimaattabbellen laten zien hoe het weer gemiddeld is geweest over de afgelopen periode van 30 jaar. Het zegt niets over het actuele weer en is geen weersverwachting. Je kunt zo zien wat normaal weer is voor een bepaalde periode in het jaar. Er kunnen geen rechten ontleend worden aan deze informatie.

Beste reisperiode

Voor grote delen van Kenia valt de beste reisperiode zo van half juni tot eind september. Dit is de periode waarin de minste neerslag valt en de temperaturen wat gematigd zijn, wat zeker in de warmere regionen als aangenaam ervaren wordt. De natuur wordt gedurende deze periode vaak wel snel droger, wat je vooral op de savannen goed merkt. Als je op safari gaat dan zorgt de droge periode ervoor dat de onverharde wegen over het algemeen prima berijdbaar zijn. Soms is men nog wel bezig met herstelwerkzaamheden die nodig zijn na de regenperiode. Die zorgt vaak voor schade aan de onverharde wegen. Wil je in het natte seizoen op safari gaan dan kan dan natuurlijk wel, maar je moet er dan wel rekening mee houden dat sommige wegen onbegaanbaar zijn (ook met een 4x4) en delen van parken daardoor onbereikbaar worden.

Wil je een strandvakantie vieren in Kenia dan is onze winter daarvoor de beste reistijd. In de maanden januari en februari is het warm, zonnig en overwegend droog langs de kust van Kenia. Een heerlijk moment dus om het lichaam bloot te stellen aan wat vitamine D. Tijdens onze zomervakantie is het ook prima vertoeven in de badplaatsen van Kenia, maar bestaat er wel meer kans op dagen met bewolking en regen.

Meer info over Kenia

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Kenia:
Kenia fotoreportage
Kenia in n dag
Kenia weer & klimaat
beste maanden voor een Kenia-vakantie
bijzondere plaatsen in Kenia
winterzon in Kenia

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy