Kenia voor beginners - alles wat je wilt en zou moeten weten over het indrukwekkende land Kenia

Kenia | vakantie | plaatsen | natuurparken & bezienswaardigheden | weer & klimaat | handig om te weten | links

Kenia als vakantiebestemming

Kenia behoort tot de tien populairste vakantielanden van Afrika. Al jarenlang behoort dit Oost-Afrikaanse land tot de meest geliefde en best bezochte vakantiebestemmingen op dit boeiende continent waar de mensheid is ontstaan en de natuur zich op ontzettend veel manieren laat zien. Jaarlijks bezoeken tussen de 1,5 en 2 miljoen mensen Kenia met toerisme als (hoofd)doel. Het aantal toeristen neemt vrijwel jaarlijks toe. Dat levert ruim een miljard euro per jaar aan directe inkomsten op voor Kenia en ook nog en substantiële hoeveelheid indirecte inkomsten. Economisch gezien is landbouw belangrijker voor Kenia, maar binnen het toerisme valt op langere termijn wel meer groei te realiseren. Kenia doet er dan ook alles aan om deze voor hen zo belangrijke sector te stimuleren, waarbij duurzaamheid wel een essentieel onderdeel is. Men wil voorkomen dat het land met teveel negatieve gevolgen van het toerisme te maken krijgt.

Kenia bezienswaardigheden

Stel je gaat een reis naar Kenia maken, welke plekken en bezienswaardigheden in Kenia moet je dan gaan bezoeken?
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de meest belangrijke en interessante hotspots van Kenia op een rijtje gezet:
Kenia bezienswaardigheden top 10

Safari

Veel mensen die Kenia bezoeken die doen dat in de vorm van een safari. Een safari is een avontuurlijke rondreis. De natuur en dan met name de wilde dieren die in de natuurgebieden voorkomen staan daarbij meestal centraal. Ook het landschap van Kenia is divers en de moeite waard, zelfs als je de factor 'dieren' buiten beschouwing laat.
Binnen Kenia is een grote diversiteit te vinden qua landschappen en natuurparken. Daarnaast is Kenia zeer rijk aan verschillende diersoorten. Wie de zogenaamde 'Big Five' wil spotten die moet dat in Kenia kunnen doen. Focus je echter niet alleen op deze vijf grotere zoogdieren. Er zijn zoveel interessante dieren te ontdekken in de natuur van Kenia. Naast de tientallen soorten zoogdieren zoals olifanten, zebra's, gnoes, giraffes, impala's, leeuwen, luipaarden, zwijnen, nijlpaarden en andere wilde dieren kun je in Kenia ook vele soorten vogels bewonderen. Ook zijn er verschillende soorten reptielen die je in hun natuurlijke omgeving kunt zien. Pas voor sommige van deze dieren wel op, want een krokodil kan ook gevaarlijk zijn voor de mens en in Kenia komen diverse slangensoorten voor die giftig zijn voor de mens.

Een safari is vrij intensief. Je spendeert redelijk wat tijd in de auto om van natuurpark naar natuurpark te reizen. De wegen zijn niet altijd even comfortabel. Op de onverharde wegen kun je vaak kennis maken met wat men de 'Afrikaanse massage' noemt. De hobbels en kuilen in het wegdek zorgen ervoor dat de passagiers in een auto dat op allerlei verschillende manieren voelen. Daarnaast zit je ook redelijk wat uurtjes in de auto tijdens de zogenaamde gamedrives. Gewapend met camera's en verrekijkers ga je tijdens een gamedrive op zoek naar de dieren. Hoewel het lichamelijk allemaal niet inspannend is (verre van, zelfs), merk je aan het einde van een dag toch wel dat je moe bent. Het dagritme tijdens een safari bestaat vooral uit vroeg opstaan, een vol dagprogramma en uiteindelijk vroeg naar bed. De meeste mensen liggen toch wel ergens tussen 21:00 en 22:30 uur in bed.

Omdat een safari vrij intensief is en vaak een vrij kostbare reis is, duren de meeste safari's ongeveer acht tot veertien dagen. Het hangt vooral af van hoe groot het gebied is dat je tijdens een reis bezoekt. Wie dat wil die kan aansluitend nog een paar dagen aan het strand vertoeven vooraleer er terug naar Nederland gereisd wordt. Sommige reisorganisaties bieden combinatiereizen aan van safari en strand, bij andere aanbieders kun je een x-aantal dagen strandvakantie optioneel toevoegen aan de reis.

De beste periodes om een safari in Kenia te maken zijn de wintermaanden (december, januari, februari) en de zomermaanden (vanaf half juni tot eind september). Dit zijn de periodes waarbij er aanzienlijk minder regen valt. Tijdens onze winter is de natuur nog groen en kan het vrij warm zijn. In onze zomer zie je de natuur snel droger worden en ligt de temperatuur overdag vaak net wat lager, wat veel mensen als zeer aangenaam beschouwen. Omdat de natuur droger wordt, zijn de dieren vaak beter te zien.

Strandvakantie

Kenia heeft een kustlijn van meer dan vijfhonderd kilometer waar verschillende stranden aan te vinden zijn. Met luchttemperaturen overdag van pakweg 28 tot 35 graden Celsius en zeewatertemperaturen die tussen de 25 en 30 graden liggen kun je je voorstellen dat het prima vertoeven is op de stranden van Kenia. Vandaar dat je bij verschillende reisaanbieders een strandvakantie naar Kenia kunt boeken. Prijstechnisch behoren de zonvakanties naar Kenia niet tot de duurste, maar ook niet tot de goedkoopste aanbiedingen die je zult vinden. Als je geluk hebt dan vindt je een redelijk leuke lastminute aanbieding, maar gemiddeld genomen moet je op 800 tot 1200 euro per persoon rekenen voor een 9-daagse strandvakantie naar Kenia op basis van een reis met twee personen.

Populaire strandbestemmingen in Kenia zijn onder andere Diani Beach, Bamburi Beach en Tiwi. Een redelijk groot deel van de pakketreizen naar Kenia wordt aangebonden met all-inclusive verzorging. De maaltijden en drankjes zijn dan inbegrepen en vaak is er ook nog van alles te doen binnen het hotel. Je hoeft dan in principe het resort niet uit. De keuze is aan jou. Wil je het echte Kenia een beetje beleven dan is het aan te raden om in ieder geval wel wat excursies te boeken. Dat kan ter plaatse via de host(ess) van de reisorganisatie of via lokale excursiebedrijven. Je kunt de uitstapjes ook steeds vaker alvast vooraf via internet regelen. Dat hoef je dat ter plaatse niet meer te doen.

Vliegen naar Kenia

Kenia ligt dichterbij dan je denkt. In ongeveer acht tot negen uur tijd vlieg je vanuit Nederland naar bijvoorbeeld Nairobi of Mombasa. Voor strandvakanties wordt er vooral naar Mombasa gevlogen en wie op safari gaat die zal waarschijnlijk eerder naar Nairobi vliegen, omdat deze stad meer centraal tussen de nationale parken en natuurreservaten ligt. Nairobi geldt binnen het oostelijke deel van Afrika als een belangrijk verkeersknooppunt voor de luchtvaart. Er is daardoor voldoende aanbod van vluchten naar Nairobi. Met KLM of Kenya Airways kun je rechtstreeks vanaf Amsterdam Schiphol Airport naar Nairobi vliegen. Je kunt daarbij kiezen uit meerdere vluchten per week. Er zijn ook voldoende andere opties. Zo kun je bijvoorbeeld met Emirates, Air France, British Airways of Lufthansa met een overstap naar Jomo Kenyatta International Airport in Nairobi vliegen.

De tweede luchthaven van Kenia is Moi International Airport. Dit vliegveld ligt op ongeveer twintig kilometer van het oude centrum van Mombasa. Het aantal internationale vluchten naar Mombasa is veel kleiner dan het aantal vluchten dat richting Nairobi gaat. Wie vanaf Amsterdam naar Mombasa wil vliegen die zal vaak bij een chartervlucht uitkomen of die zal over moeten stappen. Je kunt bijvoorbeeld eerst naar Nairobi vliegen en van daaruit een binnenlandse vlucht naar Mombasa maken. TUI vliegt in het winterseizoen naar Mombasa. Op de heen- en/of terugvlucht heb je vaak wel een tussenlanding omdat TUI vaak twee bestemmingen combineert op één retourvlucht richting Afrika.

Reizen in Kenia

Als je grotere afstanden af wilt leggen in Kenia dan kun je overwegen om gebruik te maken van binnenlandse vluchten. Dat is vaak veel sneller en efficiënter dan vervoer over de weg, want de goede verbindingswegen zijn vrij schaars in Kenia en daardoor vaak enorm druk. Kenia telt een groot aantal vliegveldjes en een groot aantal binnenlandse vluchtroutes waar je uit kunt kiezen. Omdat het aanbod groot genoeg is, is vliegen binnen Kenia meestal aantrekkelijk geprijsd. Het hangt natuurlijk wel af van de route, op welk moment je wilt vliegen en wanneer je je vliegticket koopt. Laat boeken kan betekenen dat je meer betaalt voor je vliegticket.

Wat handig is om te weten voordat je vanuit Europa naar Kenia vertrekt is dat er op de binnenlandse vluchten vaak andere bagageregels gelden. Je mag meestal maximaal 15 kilo ruimbagage per persoon meenemen, die bij voorkeur in zachte tassen of koffers gedaan moet worden. Vaak zijn er wel mogelijkheden om overige bagage tijdelijk op te slaan. Ook voor de handbagage gelden er vaak andere maximale gewichten en afmetingen dan bij internationale vluchten. Wel iets om rekening mee te houden als je binnenlandse vluchten in Kenia wilt gaan maken.

Als je een safari geboekt hebt dan is het vervoer vrijwel altijd inbegrepen. Bij een groepsrondreis kan het transport over de weg met 4x4's, minibusjes of grotere bussen plaatsvinden. Als je een privérondreis geboekt hebt dan word je vrijwel altijd met een aangepaste minibus of 4x4 rondgereden. De wegen in Kenia zijn in redelijke conditie. De geasfalteerde wegen zijn soms goed, soms is er onderhoud nodig. Zo zijn kuilen en afgebrokkelde randen geen onbekende fenomenen in Kenia. De onverharde wegen zijn vrijwel gegarandeerd hobbelig, waardoor je tijdens een rit een gratis 'African massage' krijgt als passagier. De onverharde wegen zijn in droge tijden erg stoffig. Tijdens natte periodes worden ze al snel modderig en soms onbegaanbaar.

Als je zelf wilt gaan rijden in Kenia dan zijn zowel de staat van de wegen als de lokale rijstijl twee factoren waar je rekening mee moet houden. Egoïsme is bijna een vereiste om op de drukkere wegen enigszins vooruit te kunnen komen. Het langzame vrachtverkeer op de verharde wegen, met name op de route Mombasa-Nairobi vraagt om veel inhaalmanoeuvres, waarbij vaak meer risico genomen wordt dan in Nederland. Dit levert geregeld frontale botsingen op met vaak desastreuze gevolgen. Op de verharde wegen kun je prima rijden met een normale auto. Op de onverharde wegen en vooral in de nationale parken is een 4x4 terreinwagen een betere keuze. Zorg ervoor dat je minstens één goed reservewiel bij je hebt, maar beter nog twee. Als je onderweg een lekke band hebt gehad dan zijn er redelijk wat plekken waar je je oude band kunt laten repareren, mits deze niet geheel verloren is gegaan.
Om auto te rijden in Kenia moet je een Engelstalig rijbewijs hebben of ene Engelse vertaling van het rijbewijs hebben. Als je een Nederlands paspoort hebt is het raadzaam om een internationaal rijbewijs aan te schaffen. Dat kan onder andere bij de ANWB. In Kenia rijdt men overigens aan de linkerkant van de weg en zit je als bestuurder aan de rechterkant van de auto. Dat is vaak heel even wennen, maar al snel gaat dit vrijwel als vanzelfsprekend.

Als je geen auto of georganiseerd vervoer ter beschikking hebt, dan is er altijd nog het openbaar vervoer. De meest gebruikte vorm van openbaar vervoer is de matatu. Dit is een minibus die als een soort taxi ingezet wordt. Vaak hebben dit soort busjes een capaciteit van maar liefst 15 passagiers, die gezien de beschikbare ruimte erg krap zitten. Bagage meenemen is eigenlijk geen doen in een matata. Op de langere afstanden wordt er vaak pas vertrokken als het busje helemaal vol zit. Vaak zul je dus moeten wachten tot de matata vertrekt. Op de meeste trajecten gelden vaste prijzen. Als dat niet het geval is dan is het vaak een kwestie van even onderhandelen of in ieder geval wel vooraf even een prijs afspreken. In de steden worden matata's ook als taxi ingezet. Je hoeft dan niet te wachten tot het busje vol is.

Een andere vorm van langeafstandsvervoer is de bus. Er zijn verschillende busmaatschappijen die tussen de steden in Kenia rijden. Vaak zijn deze bussen vrij betrouwbaar, hoewel het drukke verkeer natuurlijk altijd roet in het eten kan gooien. De prijzen voor een busrit zijn voor Europese begrippen belachelijk laag. Wie goedkoop door Kenia wil reizen die kan dat prima per bus doen. Om zeker te zijn van een plaatsje kun je je buskaartje beter een dag van tevoren al aanschaffen. Dat kan bij kiosken, maar ook sommige hotels kunnen je aan de juiste bustickets helpen.

Als laatste vorm van transport blijft er de trein over. In veel landen is de trein een snelle en comfortabele manier om langere afstanden te overbruggen, in Kenia was dat tot 2017 niet het geval. Er lag toen nog maar één spoorlijn: van Mombasa tot aan Kampala in Oeganda. Het eerste stuk van Mombasa tot aan Kisumu was al in 1901 aangelegd en dertig jaar later was de spoorlijn verlengd tot aan Kampala. In de loop der tijd heeft achterstallig onderhoud ervoor gezorgd dat deze spoorverbinding steeds verder afgetakeld is tot een onbetrouwbaar boemeltreintje die steeds minder gebruikt werd. Dankzij Chinese hulp is er in 2017 een nieuwe spoorlijn geopend tussen Mombasa en Nairobi. Deze ruim vijfhonderd kilometer lange verbinding zorgt ervoor dat je in pakweg vijf uur tijd tussen deze twee steden kunt reizen. Dat is aanzienlijk sneller dan over de veel te drukke weg die je gemakkelijk twee tot in het ergste geval zelfs drie keer zoveel reistijd kost. De prijzen voor de treintickets zijn dermate interessant dat de busverbindingen amper nog concurrerend kunnen zijn.

Kenia met kinderen

Kenia is een prima gezinsbestemming. Een safari is leuk voor jong en oud, maar ook als strandvakantie is Kenia een prima vakantiebestemming om met kinderen naartoe te gaan. Het zeewater is aangenaam warm, de stranden bestaan vaak uit fijn zandstrand met een langzaam dieper wordende zee en de stroming is meestal niet zo sterk. In combinatie met het warme klimaat heb je dus een uitstekend plekje om een zon-, zee- en strandvakantie te vieren. Daar komt nog eens bij dat je bij een reis naar Kenia geen last hebt van en jetlag, terwijl dat bij reizen naar bijvoorbeeld het Caribisch gebied of Azië wel het geval is. Het tijdsverschil van één uur met Nederland en België is te verwaarlozen. Daar ben je zo doorheen.
Wil je met kinderen op safari dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo vinden kinderen wilde dieren natuurlijk helemaal geweldig, maar is de spanningsboog bij kinderen vaak een stuk korter dan bij volwassenen. De verveling kan toe gaan slaan en de vermoeidheid kan ze op een gegeven moment opbreken. Vaak wachten veel mensen dan ook tot de tienertijd voordat ze met hun kroost richting Kenia vliegen voor een safari. Sommige organisaties hanteren zelfs een minimumleeftijd voor hun rondreizen naar Kenia. Aan de andere kant zijn er ook reisorganisaties die juist gespecialiseerd zijn in familierondreizen zoals naar Kenia. Daarbij reis je met andere gezinnen door Kenia waarbij het programma en reistempo aangepast is aan de doelgroep.

Kinderen zijn in de regel meer vatbaar voor uitdroging en diarree. Laat ze zeker voldoende drinken, bij voorkeur water, en let een beetje op wat ze eten. Maar zelfs als je alle tips voor eten op reis toepast dan kun je vaak nog niet voorkomen dat er iemand diarree krijgt. Volwassenen hebben vaak al wat meer weerstand tegen bepaalde bacteriën, omdat ze er al eerder mee in aanraking zijn geweest. Kinderen zijn daarom wat meer vatbaar hiervoor.

Reis je met erg jonge kinderen naar Kenia waardoor je luiers en/of babyvoeding en/of opvolgmelk nodig hebt dan kun je dat soort zaken beter meenemen vanuit Nederland. In grote steden en in de populaire badplaatsen zijn dit soort zaken wel verkrijgbaar, maar elders kan dat vrij lastig zijn. Potjes babyvoeding kun je echt niet zomaar overal kopen en bij luiers bestaat de kans dat je favoriete merk in Kenia niet verkocht wordt.

Reisvoorbereiding

Een goede reisvoorbereiding is essentieel voor een vakantiebestemming zoals Kenia. Sommige dingen moet je voor vertrek regelen en een aantal zaken zijn aan te raden om vooraf te regelen of aan te schaffen.

Wij hebben een aantal punten ten aanzien van de reisvoorbereiding voor Kenia voor je op een rijtje gezet:

• Voor Kenia heb je als houder van een Nederlands paspoort een visum nodig. Dat geldt voor volwassenen en kinderen vanaf 16 jaar. Kinderen onder de 16 jaar die meereizen met hun ouders hebben geen visumplicht. Het handigste is om je Kenia e-visum vooraf via internet te regelen. Bij de grens of bij aankomst op de luchthaven kan het ook, maar dan bestaat er een aanzienlijke kans dat het veel langer duurt voordat je door de paspoortcontrole bent. Qua kosten maakt het niet uit, tenzij je gebruik maakt van een visumbureau dat bemiddelingskosten in rekening brengt.
• Ga ruim voor vertrek naar een arts of instelling die gespecialiseerd is in reizigersadviezen en vaccinaties. Kijk of je bepaalde vaccinaties nodig hebt en of het raadzaam is om malariapillen te slikken. Vraag ook naar de mogelijkheden voor inentingen tegen rabiës.
• Omdat men in Kenia veelal de Engelse stopcontacten gebruikt zul je hoogstwaarschijnlijk adapters of wereldstekkers nodig hebben om de Nederlandse stekkers in te kunnen pluggen. Koop die voor vertrek. Dat kan via internet, bij gespecialiseerde reiswinkels (outdoorzaken, ANWB-winkels) en ook op Luchthaven Schiphol.
• Koop voldoende anti-muggenmiddel met de werkzame stof DEET.
• Ga je op safari? Denk dan aan telelenzen (eventueel ook de huur), een goede verrekijker en natuurlijk ook een zonnebril.
• Een reisverzekering is aan te raden voor een reis naar Kenia. Hiermee kun je medische kosten afdekken die buiten de ziektekostenverzekering vallen, schade aan bagage verzekeren en zaken als geld, apparatuur en kostbare spullen verzekeren tegen schade, verlies en diefstal. Let wel op de maximale waardes die de verzekeringsmaatschappijen hanteren. Kijk ook even of een doorlopende reisverzekering (met werelddekking) niet interessanter is dan een kortlopende reisverzekering.
• Voor een safari is comfortabele kleding die je in laagjes kunt dragen aan te raden. Kies vooral voor lichte kleuren. Kijk op tijd of je binnen je huidige garderobe de juiste kleding hebt zodat je altijd nog voldoende tijd hebt om het nodige aan te schaffen.
• Voor een safari of rondreis wordt geadviseerd om geen harde koffers mee te nemen, maar zachte koffers en/of tassen. Reis sowieso zo licht mogelijk.
• Zorg voor een reisapotheek die helemaal up-to-date is. Vergeet vooral niet om voldoende ontsmettingsmiddel, verband en pleisters mee te nemen. Neem ook middelen tegen diarree mee, waaronder zakjes ORS om je vochtgehalte enigszins op peil te houden. Gebruik je voorgeschreven medicijnen? Neem dan voldoende hiervan mee voor de hele reis en vergeet ook niet om de bij je apotheek gratis verkrijgbare medicijnverklaring mee te nemen.

Eten en drinken

Als je een safari of strandvakantie naar Kenia geboekt hebt dan zul je waarschijnlijk grotendeels je maaltijden nuttigen in de restaurants van de hotels en lodges. Het eten wordt dan vooral in de vorm van buffetten aangeboden. De internationale keuken staat dan centraal, vaak wel aangevuld met lokale gerechten of in ieder geval invloeden van de lokale keukens. Omdat het eten vaak bereid wordt door koks die Kenia of in ieder geval Afrika nooit of amper verlaten hebben, merk je dat de gerechten het vaak 'net niet' zijn. Op sterrenniveau eten zul je in Kenia niet zo snel doen. Dat heeft ook alles te maken met de beschikbaarheid van bepaalde ingrediënten. Al met al kun je toch wel zeggen dat je in Kenia redelijk tot prima kunt eten.

In grotere plaatsen zoals Mombasa en Nairobi heb je ook voldoende restaurants waar je uit kunt gaan eten. Vaak betreft het internationale keukens zoals Italiaans, Indiaas, Chinees, Thais en Amerikaans. Behalve de normale restaurants zie je een explosieve toename in fastfoodrestaurants. Zo vind je internationale ketens als KFC, Burger King, Domino's, Subway en Cold Stone Creamery steeds vaker in het straatbeeld van de grote steden en is er ook een ruim aan lokale fastfood restaurants. Daarnaast vind je overal in Kenia ook voldoende straatstalletjes waar je eten kunt kopen. Het is waarschijnlijk overbodig om te vermelden, maar eten halen op dit soort plekken kan problemen met de darmflora opleveren als het niet goed verhit is, niet gewassen is met gefilterd water of er andere hygiënische omstandigheden zijn die een bron van bacteriën of bederf zouden kunnen zijn. Er zijn voldoende plekken waar je wel veilig kunt eten. Vaak is op je gevoel afgaan al voldoende. Lokale lekkernijen zijn onder andere samosa (gefrituurd bladerdeegdriehoekje dat gevuld is met vlees of groenten), roasted maize (geroosterde maiskolf), nyama choma (geroosterd vlees) en natuurlijk allerlei soorten tropisch fruit. Koop dit bij voorkeur met schil en eet het vervolgens zonder schil op.

Als je aan de kust verblijft dan zal er voldoende aan vis en schaaldieren op het menu staan. Dat wordt immers lokaal gevangen en kan direct naar de restaurants gaan die het vervolgens vers kunnen bereiden. Landinwaarts ben je wat meer aangewezen op vlees, groente en koolhydraatrijke producten zoals rijst, aardappelen en brood. Als je een bepaald dieet volgt dan kan het soms wat lastiger zijn in Kenia. Goede lactose-arme of glutenvrije producten zijn amper te verkrijgen. Als je een glutenvrij dieet volgt kun je er bijvoorbeeld wel voor kiezen om een aantal glutenvrije producten mee te nemen vanuit Nederland ter aanvulling van wat je lokaal aangeboden krijgt. Vegetarisch eten is over het algemeen niet zo'n probleem. Bij vrijwel ieder buffet is er vaak keuze uit meerdere soorten groentes, waaronder vaak ook smaakvolle groentegerechten met kruiden zoals een groentecurry.

Qua drank kun je in Kenia van alles drinken. Koffie, thee en mineraalwater is zowat overal verkrijgbaar. Opvallend is dat de koffie vaak van matige kwaliteit is, terwijl Kenia een land is waar volop goede koffie verbouwd wordt. Frisdrank zoals Coca Cola, Sprite, Fanta en andere merken kun je vrijwel overal drinken. Pas op met ijsblokjes in de frisdrank. Sta dat alleen maar toe als je zeker weet dat het van goed gezuiverd of gefilterd water gemaakt is.

Bierliefhebbers kunnen genieten van een paar goede lokale bieren. Het lekkerste en meest verkochte merk is Tusker. Dit bier wordt in halve literflessen geserveerd. Als je met twee mensen ieder een normaal glas wilt drinken dan kun je misschien beter een biertje delen. Internationale bieren zoals Heineken zijn vaak ook te krijgen, maar je betaalt daar vaak wel meer voor dan voor de lokale bieren. Naar onze mening kun je beter het lokale bier drinken.

Meer info over Kenia

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Kenia:
Kenia fotoreportage
Kenia in één dag
Kenia weer & klimaat
beste maanden voor een Kenia-vakantie
bijzondere plaatsen in Kenia
winterzon in Kenia

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy