Kenia als vakantiebestemming

Kenia behoort tot de tien populairste vakantielanden van Afrika. Al jarenlang behoort dit Oost-Afrikaanse land tot de meest geliefde en best bezochte vakantiebestemmingen op dit boeiende continent waar de mensheid is ontstaan en de natuur zich op ontzettend veel manieren laat zien. Jaarlijks bezoeken tussen de 1,5 en 2 miljoen mensen Kenia met toerisme als (hoofd)doel. Het aantal toeristen neemt vrijwel jaarlijks toe. Dat levert ruim een miljard euro per jaar aan directe inkomsten op voor Kenia en ook nog en substantiële hoeveelheid indirecte inkomsten. Economisch gezien is landbouw belangrijker voor Kenia, maar binnen het toerisme valt op langere termijn wel meer groei te realiseren. Kenia doet er dan ook alles aan om deze voor hen zo belangrijke sector te stimuleren, waarbij duurzaamheid wel een essentieel onderdeel is. Men wil voorkomen dat het land met teveel negatieve gevolgen van het toerisme te maken krijgt.

Vakantie naar Kenia boeken?

Wil je lekker chillen op het strand of op avontuur tijdens een safari? In Kenia kan het allemaal, je kunt het beste van twee werelden zelfs in één vakantie combineren. TUI biedt relaxte zonvakanties aan de Keniaanse kust en geweldige safari’s in de natuurparken van Kenia aan.

🌴 bekijk TUI strandvakantie's & safari's in Kenia 🦓

Safari

Veel mensen die Kenia bezoeken die doen dat in de vorm van een safari. Een safari is een avontuurlijke rondreis. De natuur en dan met name de wilde dieren die in de natuurgebieden voorkomen staan daarbij meestal centraal. Ook het landschap van Kenia is divers en de moeite waard, zelfs als je de factor ‘dieren’ buiten beschouwing laat.

Binnen Kenia is een grote diversiteit te vinden qua landschappen en natuurparken. Daarnaast is Kenia zeer rijk aan verschillende diersoorten. Wie de zogenaamde ‘Big Five’ wil spotten die moet dat in Kenia kunnen doen. Focus je echter niet alleen op deze vijf grotere zoogdieren. Er zijn zoveel interessante dieren te ontdekken in de natuur van Kenia. Naast de tientallen soorten zoogdieren zoals olifanten, zebra’s, gnoes, giraffes, impala’s, leeuwen, luipaarden, zwijnen, nijlpaarden en andere wilde dieren kun je in Kenia ook vele soorten vogels bewonderen. Ook zijn er verschillende soorten reptielen die je in hun natuurlijke omgeving kunt zien. Pas voor sommige van deze dieren wel op, want een krokodil kan ook gevaarlijk zijn voor de mens en in Kenia komen diverse slangensoorten voor die giftig zijn voor de mens.

Kenia is een geweldige safaribestemming

Een safari is vrij intensief. Je spendeert redelijk wat tijd in de auto om van natuurpark naar natuurpark te reizen. De wegen zijn niet altijd even comfortabel. Op de onverharde wegen kun je vaak kennis maken met wat men de ‘Afrikaanse massage’ noemt. De hobbels en kuilen in het wegdek zorgen ervoor dat de passagiers in een auto dat op allerlei verschillende manieren voelen. Daarnaast zit je ook redelijk wat uurtjes in de auto tijdens de zogenaamde gamedrives. Gewapend met camera’s en verrekijkers ga je tijdens een gamedrive op zoek naar de dieren. Hoewel het lichamelijk allemaal niet inspannend is (verre van, zelfs), merk je aan het einde van een dag toch wel dat je moe bent. Het dagritme tijdens een safari bestaat vooral uit vroeg opstaan, een vol dagprogramma en uiteindelijk vroeg naar bed. De meeste mensen liggen toch wel ergens tussen 21:00 en 22:30 uur in bed.

Omdat een safari vrij intensief is en vaak een vrij kostbare reis is, duren de meeste safari’s ongeveer acht tot veertien dagen. Het hangt vooral af van hoe groot het gebied is dat je tijdens een reis bezoekt. Wie dat wil die kan aansluitend nog een paar dagen aan het strand vertoeven vooraleer er terug naar Nederland gereisd wordt. Sommige reisorganisaties bieden combinatiereizen aan van safari en strand, bij andere aanbieders kun je een x-aantal dagen strandvakantie optioneel toevoegen aan de reis.

De beste periodes om een safari in Kenia te maken zijn de wintermaanden (december, januari, februari) en de zomermaanden (vanaf half juni tot eind september). Dit zijn de periodes waarbij er aanzienlijk minder regen valt. Tijdens onze winter is de natuur nog groen en kan het vrij warm zijn. In onze zomer zie je de natuur snel droger worden en ligt de temperatuur overdag vaak net wat lager, wat veel mensen als zeer aangenaam beschouwen. Omdat de natuur droger wordt, zijn de dieren vaak beter te zien.

Leeuwen in het wild spotten tijdens de safari

Strandvakantie

Kenia heeft een kustlijn van meer dan vijfhonderd kilometer waar verschillende stranden aan te vinden zijn. Met luchttemperaturen overdag van pakweg 28 tot 35 graden Celsius en zeewatertemperaturen die tussen de 25 en 30 graden liggen kun je je voorstellen dat het prima vertoeven is op de stranden van Kenia. Vandaar dat je bij verschillende reisaanbieders een strandvakantie naar Kenia kunt boeken. Prijstechnisch behoren de zonvakanties naar Kenia niet tot de duurste, maar ook niet tot de goedkoopste aanbiedingen die je zult vinden. Als je geluk hebt dan vindt je een redelijk leuke lastminute aanbieding, maar gemiddeld genomen moet je op 800 tot 1200 euro per persoon rekenen voor een 9-daagse strandvakantie naar Kenia op basis van een reis met twee personen.

Populaire strandbestemmingen in Kenia zijn onder andere Diani Beach, Bamburi Beach en Tiwi. Een redelijk groot deel van de pakketreizen naar Kenia wordt aangebonden met all-inclusive verzorging. De maaltijden en drankjes zijn dan inbegrepen en vaak is er ook nog van alles te doen binnen het hotel. Je hoeft dan in principe het resort niet uit. De keuze is aan jou. Wil je het echte Kenia een beetje beleven dan is het aan te raden om in ieder geval wel wat excursies te boeken. Dat kan ter plaatse via de host(ess) van de reisorganisatie of via lokale excursiebedrijven. Je kunt de uitstapjes ook steeds vaker alvast vooraf via internet regelen. Dat hoef je dat ter plaatse niet meer te doen.

🌴 aanbiedingen voor strandvakantie's in Kenia

Vliegen naar Kenia

Kenia ligt dichterbij dan je denkt. In ongeveer acht tot negen uur tijd vlieg je vanuit Nederland naar bijvoorbeeld Nairobi of Mombasa. Voor strandvakanties wordt er vooral naar Mombasa gevlogen en wie op safari gaat die zal waarschijnlijk eerder naar Nairobi vliegen, omdat deze stad meer centraal tussen de nationale parken en natuurreservaten ligt. Nairobi geldt binnen het oostelijke deel van Afrika als een belangrijk verkeersknooppunt voor de luchtvaart. Er is daardoor voldoende aanbod van vluchten naar Nairobi. Met KLM of Kenya Airways kun je rechtstreeks vanaf Amsterdam Schiphol Airport naar Nairobi vliegen. Je kunt daarbij kiezen uit meerdere vluchten per week. Er zijn ook voldoende andere opties. Zo kun je bijvoorbeeld met Emirates, Air France, British Airways of Lufthansa met een overstap naar Jomo Kenyatta International Airport in Nairobi vliegen.

De tweede luchthaven van Kenia is Moi International Airport. Dit vliegveld ligt op ongeveer twintig kilometer van het oude centrum van Mombasa. Het aantal internationale vluchten naar Mombasa is veel kleiner dan het aantal vluchten dat richting Nairobi gaat. Wie vanaf Amsterdam naar Mombasa wil vliegen die zal vaak bij een chartervlucht uitkomen of die zal over moeten stappen. Je kunt bijvoorbeeld eerst naar Nairobi vliegen en van daaruit een binnenlandse vlucht naar Mombasa maken. TUI vliegt in het winterseizoen naar Mombasa. Op de heen- en/of terugvlucht heb je vaak wel een tussenlanding omdat TUI vaak twee bestemmingen combineert op één retourvlucht richting Afrika.

Met KLM kun je van Amsterdam naar Kenia vliegen.

Kenia met kinderen

Kenia is een prima gezinsbestemming. Een safari is leuk voor jong en oud, maar ook als strandvakantie is Kenia een prima vakantiebestemming om met kinderen naartoe te gaan. Het zeewater is aangenaam warm, de stranden bestaan vaak uit fijn zandstrand met een langzaam dieper wordende zee en de stroming is meestal niet zo sterk. In combinatie met het warme klimaat heb je dus een uitstekend plekje om een zon-, zee- en strandvakantie te vieren. Daar komt nog eens bij dat je bij een reis naar Kenia geen last hebt van en jetlag, terwijl dat bij reizen naar bijvoorbeeld het Caribisch gebied of Azië wel het geval is. Het tijdsverschil van één uur met Nederland en België is te verwaarlozen. Daar ben je zo doorheen.

Wil je met kinderen op safari dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo vinden kinderen wilde dieren natuurlijk helemaal geweldig, maar is de spanningsboog bij kinderen vaak een stuk korter dan bij volwassenen. De verveling kan toe gaan slaan en de vermoeidheid kan ze op een gegeven moment opbreken. Vaak wachten veel mensen dan ook tot de tienertijd voordat ze met hun kroost richting Kenia vliegen voor een safari. Sommige organisaties hanteren zelfs een minimumleeftijd voor hun rondreizen naar Kenia. Aan de andere kant zijn er ook reisorganisaties die juist gespecialiseerd zijn in familierondreizen zoals naar Kenia. Daarbij reis je met andere gezinnen door Kenia waarbij het programma en reistempo aangepast is aan de doelgroep.

Kenia en kinderen: een leuke match, zeker als je op safari gaat

Kinderen zijn in de regel meer vatbaar voor uitdroging en diarree. Laat ze zeker voldoende drinken, bij voorkeur water, en let een beetje op wat ze eten. Maar zelfs als je alle tips voor eten op reis toepast dan kun je vaak nog niet voorkomen dat er iemand diarree krijgt. Volwassenen hebben vaak al wat meer weerstand tegen bepaalde bacteriën, omdat ze er al eerder mee in aanraking zijn geweest. Kinderen zijn daarom wat meer vatbaar hiervoor.

Reis je met erg jonge kinderen naar Kenia waardoor je luiers en/of babyvoeding en/of opvolgmelk nodig hebt dan kun je dat soort zaken beter meenemen vanuit Nederland. In grote steden en in de populaire badplaatsen zijn dit soort zaken wel verkrijgbaar, maar elders kan dat vrij lastig zijn. Potjes babyvoeding kun je echt niet zomaar overal kopen en bij luiers bestaat de kans dat je favoriete merk in Kenia niet verkocht wordt.

Heerlijk slapen in een luxe lodge

Reisvoorbereiding

Een goede reisvoorbereiding is essentieel voor een vakantiebestemming zoals Kenia. Sommige dingen moet je voor vertrek regelen en een aantal zaken zijn aan te raden om vooraf te regelen of aan te schaffen.

Wij hebben een aantal punten ten aanzien van de reisvoorbereiding voor Kenia voor je op een rijtje gezet:

• Voor Kenia heb je als houder van een Nederlands paspoort een visum nodig. Dat geldt voor volwassenen en kinderen vanaf 16 jaar. Kinderen onder de 16 jaar die meereizen met hun ouders hebben geen visumplicht. Het handigste is om je Kenia e-visum vooraf via internet te regelen. Bij de grens of bij aankomst op de luchthaven kan het ook, maar dan bestaat er een aanzienlijke kans dat het veel langer duurt voordat je door de paspoortcontrole bent. Qua kosten maakt het niet uit, tenzij je gebruik maakt van een visumbureau dat bemiddelingskosten in rekening brengt.
• Ga ruim voor vertrek naar een arts of instelling die gespecialiseerd is in reizigersadviezen en vaccinaties. Kijk of je bepaalde vaccinaties nodig hebt en of het raadzaam is om malariapillen te slikken. Vraag ook naar de mogelijkheden voor inentingen tegen rabiës.
• Omdat men in Kenia veelal de Engelse stopcontacten gebruikt zul je hoogstwaarschijnlijk adapters of wereldstekkers nodig hebben om de Nederlandse stekkers in te kunnen pluggen. Koop die voor vertrek. Dat kan via internet, bij gespecialiseerde reiswinkels (outdoorzaken, ANWB-winkels) en ook op Luchthaven Schiphol.
• Koop voldoende anti-muggenmiddel met de werkzame stof DEET.
• Ga je op safari? Denk dan aan telelenzen (eventueel ook de huur), een goede verrekijker en natuurlijk ook een zonnebril.
• Een reisverzekering is aan te raden voor een reis naar Kenia. Hiermee kun je medische kosten afdekken die buiten de ziektekostenverzekering vallen, schade aan bagage verzekeren en zaken als geld, apparatuur en kostbare spullen verzekeren tegen schade, verlies en diefstal. Let wel op de maximale waardes die de verzekeringsmaatschappijen hanteren. Kijk ook even of een doorlopende reisverzekering (met werelddekking) niet interessanter is dan een kortlopende reisverzekering.
• Voor een safari is comfortabele kleding die je in laagjes kunt dragen aan te raden. Kies vooral voor lichte kleuren. Kijk op tijd of je binnen je huidige garderobe de juiste kleding hebt zodat je altijd nog voldoende tijd hebt om het nodige aan te schaffen.
• Voor een safari of rondreis wordt geadviseerd om geen harde koffers mee te nemen, maar zachte koffers en/of tassen. Reis sowieso zo licht mogelijk.
• Zorg voor een reisapotheek die helemaal up-to-date is. Vergeet vooral niet om voldoende ontsmettingsmiddel, verband en pleisters mee te nemen. Neem ook middelen tegen diarree mee, waaronder zakjes ORS om je vochtgehalte enigszins op peil te houden. Gebruik je voorgeschreven medicijnen? Neem dan voldoende hiervan mee voor de hele reis en vergeet ook niet om de bij je apotheek gratis verkrijgbare medicijnverklaring mee te nemen.